Arbetsrehabilitering

Arbetsförmågebedömning

Men ibland kanske det är så att förmågan är så pass nedsatt att en bedömning kring arbetsförmåga kan vara aktuell. Den arbetsterapeutiska delen i en arbetsförmågebedömning är gedigen och en stor och viktig del i en team-bedömning som görs på företagshälsovården i vanliga fall. Jag gör grundlig kartläggning med intervjuer kring arbetsförmåga där individfaktorer, arbetsmiljöfaktorer samt arbetsuppgifter är med i bedömningen. Jag utför även observationer på arbetsplatsen och dokumenterar förmågan i utförande av arbetsuppgift/uppgifter som är utmanande för medarbetaren.

Att som arbetsgivare stötta medarbetare med anpassningar för att höja sin arbetsförmåga är något som är gynnsamt för såväl individ som organisation. Genom kartläggning som innefattar intervju samt observation kan bedömning kring aktuell anpassning genomföras på ett bra sätt. Underlaget bidrar till att beskriva problemen på en nivå som är bred och konkret vilket är till stor hjälp för såväl företagshälsovårdens läkare och team men är även ett gott stöd för att stötta en person till en anpassad arbetsuppgift eller omplacering om det kan komma att bli aktuellt.

Anpassning

På arbetet kan kognitiva utmaningar som kan uppkomma efter sjukdom eller skada eller vara medfödda och uppstå i relation till den uppgift och miljö personen befinner sig bli påfrestande och medföra högre grad av ohälsa och oförmåga. Detta för att orsaken är osynlig för omgivningen och de uppfattar ofta bara konsekvenserna. Konsekvenserna är i många fall möjliga att kompensera för och därmed höjs förmågan och arbetsuppgifterna är möjliga att utföra.

Jag brukar dra liknelsen med glasögon som en kompensatorisk åtgärd för synnedsättning som ju merparten av medarbetare har. Glasögonen blir vägen mot förhöjd förmåga och uppgifterna som personen är ålagd att göra kan fortsätta utföras. Men om glasögonen tas ifrån medarbetaren uppstår stora konsekvenser som huvudvärk, trötthet och i slutändan kanske denne ej kan vara kvar i arbete pga symptom – symptom som enkelt kan avhjälpas med hjälpmedel/anpassning, i detta fallet glasögon. Det går att anpassa kognitivt på liknande sätt med syfte att höja förmågan för att uppnå krav för arbetet.

Vardagsbalans

När en medarbetare drabbats av sjukdom eller skada uppstår i stort sett alltid obalans i vardagen. Det blir svårt att hantera de aktiviteter som man tidigare klarat av och arbetsuppgifter kan behöva anpassas.

Vardagsbalans innefattar omdesign av aktivitetsmönster och bygger på en god planering och struktur samt medvetenhet kring hur aktivitetesutförandet påverkar hälsan.

Jag utgår från evidensbaserade metoder i arbetet med vardagsbalans, i grupp eller individuellt.