Ibland får jag verkligen till det. Älskar att hitta på recept som är näringsrika på riktigt och mättande. Den här matpajen är sådan. Inte kalorisnål men innehåller BRA grejer.
MYCKET protein med keso, ägg, ost och skinka. BRA kolhydratkälla i kikärtorna som även är proteinrika. Den är även glutenfri!
Den går även att alternera med annat innehåll såklart men detta är en Kajsa Varg på riktigt. Tog av det som fanns i frysen/kylen och vips var där en ost och skinkpaj. Pajskalet är min syster Carolas uppfinning så kudos till henne!
Tänk på:Keso tenderar att släppa en del vätska så när pajen är helt nygjord är pajen vattning. Men om den får stå och svalna blir den fast och går att skära bitar av. Gör som jag och frys in portionsbitar att ta fram när det kniper. Blev många och mättande matlådor för min det. Servera med en god grönsallad efter tycke och smak.
Ingredienser
- Kikärtor (en förpackning, avrunnen). Jag kokar mina kikärtor själv och fryser in så dessa kom till användning nu.
- 1 ägg
- 1 msk Pofiber / orginalreceptet har Fiberhusk
- 1 msk Gelatin
- 1/2 tsk salt
- 1 msk olja (kokosolja el olivolja)
Mixa i matberedare så smeten blir jämn. Lägg bakplåtspapper i en springform och tryck ut smeten i botten och lite upp på kanterna. Förgrädda i 10 min i ugn, 225°
Fyllning
- 5 dl keso
- 3 ägg
- 1 hackad gul lök
- 2 dl riven ost (vill du ha en ”smalare” variant tipsar jag om riven ost med låg fetthalt. Ger fyllig och god smak men med mindre energi.
- 2-3 dl strimlad skinka
- 1/2 tsk salt
- Vitpeppar, svart peppar
- Hade i ett par nävar färsk babyspenat
Rör samman ingredienserna noga. Fördela på det förgräddade pajskalet. Garnerade med paprika och tomat. Grädda i ca 20-25 minuter i ugn, 225°. Låt vila så den blir fast innan du skär bitar. Svårt jag vet men det blir MYCKET godare.