Vardagsbalans

När man drabbas av ohälsa kan hela vardagspusslet ställas på sin ände. Det som tidigare varit det normala måste designas om och vanor och rutiner som tidigare gått på autopilot fungerar ej längre. Denna förändringsprocess tar tid och energi men med rätt stöd och hjälp kan det gå lättare att göra de justeringar som behövs. Det handlar om att få span på vad som stör balansen helt enkelt.

Sjukskrivningar till följd av långvarig stress och utmattning är dessvärre vanligt och följderna är väldigt negativa för de som drabbas. Företagen förlorar dessutom värdefull kompetens. För båda parter är det ofta en kostsam historia som hade kunnat undvikas med mer insikt kring något så konkret och viktigt som aktivitetsbalansen – d.v.s vad en individ gör under dygnet på arbetet samt på fritiden.

Kartläggningen och samtalen kring nuläget ligger sedan till grund för att påbörja förändringsprocessen. Oftast träder en komplex bild fram där vardagspusslet ej innefattar den viktiga återhämtningen och för en redan stressad individ som springer i ekorrhjulet är det orimligt att förvänta sig att tiden automatiskt tas för just återhämtning, eller som jag brukar kalla det ”bara vara tid” eller ”chill tid”. Tid där kropp och knopp får vila.

Men det som passar en person är absolut inte aktuellt för någon annan. Det finns alltså inte ett färdigt ”aktivitetsrecept” över en dag som passar alla eftersom individfaktorer skiljer sig enormt. För vissa är stressen helt arbetsrelaterad, ibland är det vardagspusslet med familj och relationer som stör balansen, ibland är det både och.

För att uppnå en förändring behöver man hjälp att börja förändra. För att förändra behöver man veta hur. VAD ska jag göra? NÄR ska jag göra det? HUR ska det göras? Behöver jag hjälp? Hur ska jag prioritera? Det är frågor som behöver besvaras och tillsammans lägger vi grund för det förändringsarbetet.

En kurs i vardagsbalans kan utformas på och ha olika inriktningar mot specifika persongrupper eller livsfaser där individen upplever obalans i vardagens aktiviteter. Ofta handlar det om olika kriser som uppstår vid ex sjukdomstillstånd, förluster eller annan förändring i livet. För de flesta som pga ohälsa behöver rehabilitering är arbetet med att förändra sitt aktivitetsmönster, sk vardagsrevidering aktuellt för att skapa förbättrad balans.

Är även certifierad gruppledare i de arbetsterapeutiska metoderna ReDo samt Vardag i balans som båda är gruppinterventioner för att förbättra aktivitetsbalansen.